Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Siberian husky

Historik

Nomadfolken i norra Sibirien var helt beroende av denna typ av hund för sin överlevnad. Rasens ursprungliga funktion är att spänd för släde förflytta lätt last i måttlig hastighet över stora avstånd. Senare började man använda rasen vid draghundstävlingar då man upptäckte dess snabbhet.

Hälsa

En frisk ras utan kända defekter, troligtvis beroende på att man i huvudsak avlar på funktion. Precis som andra hundar kan de givetvis drabbas av olika typer av skador. Livmoderinflammation är till exempel vanligt hos alla tikar, oavsett hundras.

 

Storlek & Utseende

Medelstor arbetande slädhund med eleganta flytande rörelser där kroppsproportionerna förmedlar kraft, fart och uthållighet. Hanhundarna är maskulina men aldrig grova, tikarna är feminina men aldrig veka. Pälsen är dubbel och av medellängd. Den ska ge ett välpälsat intryck. Underullen är mjuk och tät i lagom längd för att passa täckhåren, som ska vara raka och ganska mjuka. Alla färger är tillåtna. Vikt för hanar är 20–27 kg och tikar 16–23 kg.

Källa: skk.se

FAQ

Pälsen är lättskött och badas vid behov med hundschampo och balsam. En arbetande Husky behöver badas oftare. Den fäller en del kontinuerligt och har minst en intensiv fällningsperiod om året. För att hålla pälsen i styr och minska fällning rekommenderas det att man går igenom pälsen minst 1 gång i veckan med en karda men gärna oftare.

Huskyn är en extremt aktiv hund som kräver mycket motion och mental stimulans för att fungera och må så bra som möjligt. Siberian husky är en hundras som är framavlad för att vara en arbetande slädhund och leva uteliv. Den behöver rastas ordentligt varje dag och helst få möjlighet att springa fritt i ett inhägnat område och den älskar att få följa med när du springer, cyklar eller tar långa skogspromenader. För dessa typer av aktiviteter rekommenderar vi Zero DC.

Utöver den fysiska rastningen behöver den här intelligenta hunden också mental stimulans, genom träning eller problemlösning. Nina Ottosson tillverkar aktiviteringsleksaker som passar en Husky. Om du vill ha en hund som trivs med att ligga i soffan bör du välja en annan ras. Om du däremot lever ett aktivt utomhusliv och är intresserad av hundträning kan en Husky passa dig utmärkt.

En siberian husky njuter av att vara utomhus och historiskt sett har den anpassat sig väl till riktigt hårt klimat. Det är inte ovanligt att en husky väljer att sova utomhus, även på vintern. Denna ras har ingen användning för varma kläder om du inte har en sjuk eller gammal Husky, då kan ett värmande hundtäcke vara skönt för hunden att ha på sig. Är det blött och skitigt ute kan du med fördel även investera i ett regntäcke.

En husky är framavlad för att dra släde över stora avstånd och under många timmar – den är en riktig långdistanslöpare som kräver en hel del motion för att må bra. Att ta en cykel eller löptur ett par gånger i veckan kommer att göra din husky mer än nöjd. För dessa typer av aktiviteter rekommenderar vi utrustning från Zero DC.

Så här väljer du rätt storlek till Siberian Husky

SÅ HÄR MÄTER DU

  • Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
  • Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
  • Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.

Här nedan kommer förslag när det gäller storlek för olika produkter till Siberian husky, men tänk på att det kan finnas individuella skillnader, så för att få ett så korrekt mått som möjligt är det alltid bäst att mäta sin hund. Doggie lämnar inga garantier på att storleken passar just din hund.

HUNDSELAR TILL SIBERIAN HUSKY

HUNDJACKOR & TÄCKEN TILL SIBERIAN HUSKY

Halsband till Siberian Husky

Koppel till Siberian Husky

Leksaker till Siberian husky

  • Snabb leverans direkt från vårt svenska lager. 

  • Snabba och enkla storleksbyten vid behov

  • 19 år online 2005 - 2024